top of page

ТЯ в Пловдив - Изложбата | Профил: Елена Лулчева

Може да посетите ТЯ в Пловдив - Изложбата до 20 февруари в Отсреща.

Елена Лулчева | Фотограф: Виолета Апостолова

Изложбата показва творби посветени на темата за правата на жените в България, които са резултат от творческата резиденция, която Академия 'Екатерина Каравелова' организира през септември 2018.


В тази статия ще насочим поглед към Елена Лулчева, която беше една от участничките на творческата резиденция.


Разкажи ни за себе си в едно изречение.

Определям се като мечтател, често блъскащ се в стълбове; любител на животните - освен на малките зелени гадинки, наречени миризливки; идеалист със странно чувство за хумор и още по-странен вкус за напитки.


Какво искаше да работиш, когато пораснеш?

Бях много непостоянна в професионалното си направление, когато бях малка ( и все още съм), като решението ми се променяше с всеки нов епизод на "Кой е По-По-Най?". Имах дълъг период, в който исках да се занимавам с моден дизайн, но това отшумя. В гимназията бях решила да стана лекар, но след една операция от апендицит меракът ми изненадващо секна.


Кое е най-интересното място, на което те е отвеждала твоята работа/обучение?

Януари месец имах възможността да участвам в обучение на тема Игровизация по Проект на Еразъм+ и успях да посетя невероятния град Риека в Хърватия. От близостта му до морето, през невероятната архитектура, до новия ми фаворит в бирите - Гричка Вещица (grička vještica), Риека наистина много ме впечатли.


Коя е най-голямата трудност, с която си се сблъсквала до момента?

Най-големите трудности, с които съм се сблъсквала, обикновено са тези, които ме предизвикват да преглътна егото си и ме побутват да израсна най-много. Мисля, че тази, която най-силно повлия на живота ми до момента, беше през времето, когато следвах в чужбина точно след гимназията. Отне ми много време и енергия, за да осъзная, че за мен е по-важно да се развия и реализирам в България.


С какво участваш в ТЯ в Пловдив - Изложбата?

Участвам в Тя в Пловдив - Изложбата със седем илюстрации. Всяка от тях си има история. Три са част от поредица 'Женски образи от приказки', като останалите засягат теми за начина, по който жената е възприемана в обществото.


Какъв е стилът ти на рисуване?

Не бих казала, че имам само един стил на рисуване - той обикновено зависи от темата, по която работя и материалите, които използвам. Когато рисувам с маслени бои на платно, предпочитам да се стремя към по-реалистични анатомични форми. От друга страна при работата ми с акварел и туш предпочитам да придавам повече изразителност и анимираност на определени черти.


Разкажи ни за някой от любимите ти осъществени проекти?

Със сигурност мога да споделя, че любимият проект, в който участвам, е 'Тя в Пловдив'. Участието ми в организацията на 'Тя в Пловдив' ме извади толкова силно от зоната ми на комфорт и продължава да ме подтиква да се развивам с пълна мощност. Благодарение на общността, която се зароди около месечното събитие, се запознах с невероятни жени, чиито истории и преживявания ме вдъхновяват изключително много.


Какво би посъветвала жените, които искат да се занимават с изкуство, но се притесняват да започнат?

Не мисля, че мога да дам определен съвет, който ще бъде приложим за всички. Това, което на мен ми помогна, беше да си поставям малки цели, докато не придобих увереност да участвам в по-големи проекти.


За какво мечтаеш?

Мечтая за много неща - за горещ чай в дъждовен ден, за перфектния баланс между продуктивен ден и пълноценен сън, за това всички да можем да комуникираме свободно и безгранично.


*Творческата резиденция се осъществи с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

204 views0 comments

Comentarios


bottom of page