top of page

Мария И. Илиева за участието си в престижния Глобален Лидерски Форум за Жени

Мария И. Илиева е сред 94-мата участници от над 70 страни, селектирани за участие в образователната програма за лидери през 2017г. , финансирана от Държавния департамент на САЩ. По време на престоя си във Вашингтон, тя е сред специално поканените гости на Глобалния лидерски форум проведен от 13 до 17 ноември 2017г.  в Университета на Вирджиния, гр. Шарлътсвил.  През последните 7 години Мария е била част от  Управителния борд на Международния женски клуб – София, а през 2011г. получава приз „Жена на годината“. 

Г-жа Илиева в момента е докторант към СУ „Св. Климент Охридски“ и работи в сферата на образованието.Мария, през ноември ти взе участие в Глобалния лидерски форум за жени в университета Вирджиния. Разкажи ни какъв е този форум и какво интересно се случи на него?

Глобалният лидерски форум е едно от важните събития, с които университета отбелязва своята  200-та годишнина. Повече от 400 жени от цял свят взеха участие във форума, като аз бях сред 30-те гости специално поканени да се включат освен в конферентната част, така и в последвалото тридневно обучение.

Домакини бяха г-жа Тереза Съливан – президент на Университета на Вирджиния и първата дама на Вирджиния г-жа Дороти Маколиф (McAuliffe), които заедно с екип от професионалисти работят почти една година по реализирането на това мащабно мероприятие. Всички панелисти и специални гости са били внимателно селектирани, така че да се извлече максимален ефект от участието им.

​​


В програмата на форума присъстват теми като равенството на половете в достъпа да образование и икономическото овластява на жените. Какви са твоите основните заключения по тези теми? По света правата на жените все още се различават коренно взависмост от държавата.

По време на форума имах възможност да проведа много разговори с колеги от Африка и от Азия и те споделиха, че за съжаление напредъкът в техните страни по отношение равенството между половете и овластяването на жените е почти незначителен. Най-видимо е в Африка, където на жените продължава да се гледа като на предмет, ръстът на бракове с момичета (някои от които почти в детска възраст) е много висок, а броят на жертви на изнасилвания продължава да расте с бързи темпове. Липсата на достъп до образование и маргинализацията на широки кръгове от обществото, както и специфичните културни особености са сред факторите оказващи влияние върху случващото се там.

От друга страна мога да заявя, че ситуацията в България се движи в една по-позитивна посока въпреки, че не сме сред първенците на европейско и световно ниво. Смятам, че причината се крие в нас самите като жени, които не чакаме някой да ни даде достъп, а активно работим за промяна на стереотипите в българското общество. Българката като цяло е доста независима и смела жена, която знае как да утвърждава своята позиция дори когато външните фактори не са на нейна страна. 

​​


Сред гостите на форума е имало жени със сериозни постижения в политиката като Хилари Клинтън. Какво сподели тя за ролята на женита в демокрацията на 21 век? Имаше ли лектори, които те впечатлиха и какво споделиха те?

Г-жа Клинтън беше специалния гост на събитието и с появата си предизвика възторг, както сред участниците на официалния обяд, така и на срещата – разговор след това. Мнението на обикновените американци за нея като кандидат президент е доста разнопосочно, но не може да се отрече, че тя е много харизматична личност с изключителни постижения както на дипломатическото поприще, така и в помощ на жените и техните равни права.

По време на срещата разговор, г-жа Клинтън чистосърдечно сподели, че се е чувствала опустошена след загубата си и е преминала през всички чисто човешки емоционални фази. Това признание създаде форма на близост между нея и нас, публиката. За себе си си дадох сметка, че независимо от позициите, които заемаме, ние си оставаме хора и понякога се случват неща, които ни правят раними.

В тази насока говори и г-жа Хала Томасдотир, кандидат за президент на Исландия през 2016г. Тя сподели, че е много важно за жените лидери да не губят своята женственост, а вместо това да я използват в своя полза.  

Като почетен член на Международния женски клуб в България, подкрепящ много и разнообразни граждански инициативи и като човек, който е отдал голяма част от времето си в доброволчески инициативи, прави ли се според теб достатъчно за овластяването на жените в България?

Наблюдавам положителни тенденции в големите градове, особено силно изразени сред младото поколение.  Възможността да се пътува извън пределите на страната, достъпът до образование и информационните технологии са добра предпоставка хората да имат отворен светоглед. Проблемът обаче е в малките населени места където патриархалния модел все още е много актуален. Използвам случая да ви поздравя за вдъхновението и куража да организирате клуб академия „Екатерина Каравелова“. Не веднъж съм споделяла, че най-лесно се работи по проекти и програми в големи населени места, защото целия ресурс е на наша страна, хората са много по-възприемчиви и информирани, докато в малките населени места веднъж трябва да се преборим с резистеността в местните и първо да изградим мост на доверие между нас самите, а едва след това в самия проект. Понякога това отнема време, но резултата след това си заслужава.

16 views0 comments
bottom of page