top of page

Маргарита Спасова за духа на благотворителността и добротворчеството в Габрово


По покана на Маргарита Спасова, основател на Форум за глокална промяна, екипа на Академия 'Екатерина Каравелова' ще бъде в Габрово на 24 февруари, за да разкаже за формата 'ТЯ в ...'.

Маргарита Спасова, снимка личен архив

Днес ви срещаме с Маргарита, която вярва, че хората на местно ниво могат да променят и влияят на регионалните, националните и глобалните процеси на промяна.


Разкажи ни за себе си в едно изречение.

Тя е най-силното момиче на света, живее сама в цветна къща в гората, има маймунка и кон, който живее на верандата. Това разбира се е Пипи Дългото чорапче, но можеше да бъда и аз ☺


Доброволчеството е важна част от твоя живот. Как започва всичко?

Първите ми опити с доброволчеството са от основното училище и са свързани с Младежки културно-информационен център – Габрово и различни екологични проекти. Спомням си как събирахме пластмасови бутилки за рециклиране и писахме проект за ремонтиране и облагородяване на една детска площадка ☺ Последните години се занимавам основно с инициативи за правата и интеграцията на търсещи и получили закрила в България, като всичко започна през 2011 година докато учех магистратура по Международна миграция и междуетнически отношения в Малмьо, Швеция. Там бях доброволец към организация, която обединява жени от различни националности в града. Дейностите, които предлага са много разнообразни - от курсове по шведски и английски през танци и кулинария до семинари за права на човека и стартиране на собствен бизнес.


снимка личен архив

Разкажи ни за някой от любимите ти осъществени проекти?

Много ми е трудно да избера един. Мисля си, че понякога по-малки по мащаб проекти и инициативи могат да имат по-голямо и трайно въздействие върху нас и местната общност. Имам прекрасни спомени от инициатива за приготвяне и продаване на домашни сладкиши и курабийки, която организирахме от благотвирителния комитет на стажантите в Европейската комисия в Люксембург през 2016, когато от ранни зори бъркахме и пекохме вкусотии, а всички събрани средства отидоха за местна организация, подкрепяща жени жертви на домашно насилие. Много ценен за мен беше проект, който ме извади от зоната ми на комфорт. Беше в Португалия и целеше повишаване на информираността и чувствителността към проблемите на търсещите закрила в Европа. Това, което направихме беше флашмоб във влака между Лисабон и Кашкаиш и беше много интересно да се наблюдават реакциите на пътниците. Няма как да не спомена и Проект Бежанци, който е съвместна доброволческа инициатива на Си Ви Ес – България и Каритас София в подкрепа на търсещите и получили закрила в София. Бях доброволец и координатор на проекта и всичко, свързано с него е много важно и близко до сърцето ми.


снимка личен архив

Габрово е важен град за женското движение в България! Милосърдието е било движеща сила на женското благотворително дружество „Майчина грижа”. Как се усеща този дух в града през 2019г.?

Духът на благотворителността и добротворчеството определено се усеща в града благодарение на работата, както на утвърдили се в годините организации, като ИМКА-Габрово, така и на инициативите на неформални групи в социалните мрежи като “Габровски майки даряват надежда“, които организират различни кампании в подкрепа на деца и възрастни.

През 2019 г. ще се проведе и шестото издание на научната конференция „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм”, като акцентът тази година е именно върху развитието на женското движение и благотворителността сред населението на Старопланинския регион. Поводът е 150-годишнината женското благотворително дружество „Майчина грижа”.


Достигнала си етапа ти самата да учредиш организация? Каква е мисията й?

Мисията на „Форум за глокална промяна“ е подобряване на условията за демократично участие на всички членове на обществото, насърчаване на междукултурния диалог и активното гражданство, което може да свърже глобалните и местните явления в полза на общностите. Ние вярваме, че хората на местно ниво могат да променят и влияят на регионалните, националните и глобалните процеси на промяна.  Това е част от процеса на осмисляне на нашата роля като глобални граждани, които чрез действията и поведението си оказват влияние на хора и събития на другия край на света и обратното. Глобалният гражданин не е някой, който не се интересува от историята и културата на мястото, откъдето идва, а напротив, това знание му помага да дефинира ролята си в света. Именно затова говорим за „глокална“ промяна и искаме да вдъхнем нов живот на израза „мисли глобално, действай локално“.

снимка личен архив

Какво съвет би дала на жените, които се колебаят дали да се включат в някакъв тип доброволческа дейност?

Често пъти хората смятат, че за да си доброволец трябва да имаш много свободно време и това ги спира да се включат активно в някаква инициатива. Истината е, че има много възможности да подкрепим дадена кауза, която смятаме за важна, дори и да сме с много запълнена програма.

Чудесна възможност да се вдъхновим за доброволчество е инициативата „ТЯ в ...“, която ще гостува с информационно събитие в Габрово на 24 февруари, така че моят съвет към всички габровски дами, които се колебаят дали да се включат в някакъв тип доброволческа дейност, е да дойдат на събитието ☺


снимка личен архив

За какво мечтаеш?

За много неща едновременно и през цялото време, особено, когато има краен срок за някаква скучна административна работа ☺


Следи работата на Форум за глокална промяна тук.

Инфо среща 'ТЯ в Габрово' е на 24 февруари от 11:00 в Дом на хумора и сатирата, Габрово.207 views0 comments

Comments


bottom of page