top of page

Кой ще спаси планетата?

Updated: Apr 22, 2021

Автор: Йоана Иванова

Илюстрация Quentin Monge @mongequentin

Проблемът с климатичните проблеми продължава да се задълбочава и днес повече от всякога ежедневните ни избори имат значение. И пазарът е готов да отговори на нуждите на потребителите за по-природосъобразен начин на живот.


Текстилни чанти за пазаруване, сламки от паста, стъклени или метални бутилки за вода, твърди шампоани в картонена опаковка, четки за зъби от бамбук, превръзки и пелени за многократна употреба. Всеки ден се появяват все повече продукти щадящи околната среда. Но ако сте мъж, може и да не сте забелязали.


Скорошно проучване на Mintel, проведено във Великобритания, показва, че 71% от жените се опитват да живеят по-етично в сравнение с 59% от мъжете. Резултатите не са изненадващи. Други проучвания, проведени в различни части от света, показват подобна тенденция. Като цяло жените замърсяват по-малко, рециклират повече и оставят по-малък въглероден отпечатък. Неслучайно най-разпознаваемите имена на еко движението, като Грета Тунберг и Александра Окасио-Кортес, са на жени.


И въпреки че нямаме данни за България, можем да предположим, че нещата тук не са по-различни. У нас може да се каже, че зеленото движение е по-скоро алтернативно и въпреки това сякаш виждаме повече въвлечени жени. Бизнеси ориентирани около нулевия отпадък се създават и управляват от жени. Първият магазин за устойчиви продукти в страната е създаден през 2017 г. от Вера Маркова, а миналата година Блажка Димитрова отвори първия ресторант с нулев отпадък – „Благичка Zero Waste“. Сред блогърите и влогърите в България също се забелязва, че много повече жени се ангажират с темата.


Но на какво се дължи всичко това? Нима природата не е грижа на всички нас? Вярно е, че статистиката показва, че климатичните промени влияят по-лошо на жените. Цунамито в Индия през 2004 г., например, убива 4 пъти повече жени от мъже, а според доклад на ООН 80% от хората, които е трябвало да сменят дома си заради климатичните промени, са жени. Но в крайна сметка екологичната криза се отразява на всички.


И все пак изглежда жените са натоварени с тежката задача да спасят планетата. Изследователи се опитват да обяснят този феномен с личностни различия между половете. Жените са по-алтруистични и по-грижовни, по-склонни са да изпитват емпатия и да проявяват просоциално поведение, както и да мислят с перспектива за бъдещето. Традиционно тези качества се смятат за „женствени“ и съответно природосъобразният начин на живот бива феминизиран. А това от своя страна отблъсква много мъже от идеята да правят по-етични избори.


Нещата се задълбочават като вземем предвид факта, че грижата за домакинството все още е масово запазена за жените, които между другото са и най-големите потребители. Това кара много търговци да брандират и маркетират „зелените“ си продукти и услуги по начин насочен изключително към жени – с пастелни, меки тонове на опаковките, къдрави шрифтове и нежни послания.


Иронично е, че въпреки че жените са смятани за по-чувствителния пол, мъжете често проявяват особена чувствителност, когато става въпрос за това как ще бъде възприета тяхната мъжественост. Редица изследвания показват, че мъжете са склонни да избягват да купуват еко и устойчиви продукти, ако смятат, че това ще ги накара да изглеждат женствени в очите на околните. Едно от тях, например, дава на група мъже розови карти за пазаруване с флорални мотиви и ги кара да изберат с тях лампа, раница и батерии. На друга група дава стандартни карти. Втората група била по-склонна да избере „зелени“ версии на продуктите в сравнение с първата, със „заплашената“ мъжественост.


Друг експеримент установява, че поставени пред избор, мъжете ще дарят на неправителствената организация с по-„мъжествено“ лого и име – „Рейнджъри на дивата природа“ в черно и тъмносиньо, вместо на такава с традиционно брандиране в зелено и бежово с изображение на дърво и име „Приятели на природата“.


Въпреки че културата се променя, а с нея и разбиранията за това какво е женственост и какво е мъжественост, подобни схващания и асоциации все още са преобладаващи. Това означава, че е нужно да поемем лична отговорност не само да правим по-етични избори всеки ден, но и да положим усилия като общество да се преборим със стереотипите, свързани с пола. Защото в крайна сметка от това зависи състоянието на планетата, а тя е една за всички нас.


В Академия 'Екатерина Каравелова' поемаме отговорност и на 10 септември се включваме в кампанията Junk Around на Сдружение БГ Бъди активен. Включи се и ти, тук!

Очакваме те на 10 септември от 18:00 часа Парк Розариум.


130 views0 comments

Comments


bottom of page