top of page

Кой организира ТЯ в Сандански? Запознай се с Емилия Маринова

Updated: Sep 15, 2019

Социалният формат ТЯ в...™ вече и в Сандански! Малко повече от година след като стартита в Пловдив, събитията ТЯ в Пловдив, ТЯ във Варна и ТЯ в Габрово дали платформа на близо 50 жени да разкажат историите си и да вдъхновяват, стъпва и в Сандански на 27 септември.


Днес ви представяме Емилия Маринова, която е добре позната по целите Балкани с

неотвержената й дейност за развитието на младежки политики и като основен двигател на Балкански Младежки Фестивал, а ние сме щастливи, че именно тя иницира социалния формат 'ТЯ в...' да се случва и в Сандански.


Емилия Маринова, снимка личен архив

Разкажи ни за себе си в едно изречение.

За мене, това е трудно, но не е невъзможно! Това е моето едно изречение!


Доброволчеството е важна част от твоя живот. Как започва всичко?

Всичко започна твърде отдавна, но всякаш беше вчера, защото имам памет за: хора, на които съм благодарна за подкрепата и вдъхновението; събития, които в някакъв смисъл са незабравми и основополагащи (и все трябва да ги надграждам, в последствие) и дати, които са важни и остават такива, защото освен с мене самата са свързани и с много други хора. Всичко започна в Габрово, когато благодарение на тогавашния кмет г-н Иван Ненов (вечна да е паметта му) разработих проект за Младежки културно-информационен център, който беше финансиран от Американската агенция за международно развитие и Община Габрово. През 1996 г. стартира провеждането на Балкански младежки фестивал, на който сега подготвяме 24-то издание, в рамките на което ще проведем ТЯ в Сандански!


Балкански Младежки Фестивал снимка личен архив

Балкански младежки фестивал (БМФ) е изиграл важна роля в живота на много български творци, какво според теб обаче е влиянието на фестивала за град Сандански?

Не само творци, защото по време на 23-те издания на фестивала проведохме 16 издания на Кръгла маса и 10 издания на Балкански младежки форум, благодарение на които се заговори по-целенасочено за младежка политика в България и за активно участие на младите хора, в обществения живот. В резултат бяха създадени много програми, проекти и младежки организации. Много младежки и студентски лидери израснаха, с разрастването на младежкото събитие.

Наистина много млади творци, артисти и журналисти развиха таланта си. Но най-ценното постижение на БМФ остава, доброволческия принцип на провеждането му, а младите хора са неговата движеща сила.

Убедена съм, че през последните 15 години, подкрепата от местната общност и утвърждаването на партньорствата с местните организации и институции са потвърждение за значението и приноса на фестивала за развитието на града в културен, социален, икономически и туристически аспект, а също са и възможност за изява, израстване и развитие за младите творци, артисти и таланти от града домакин, за популяризиране на талантливите млади санданчани и за създаване на контакти с участници от България, Балканските страни и Европа. Вярвам, че провеждането на фестивала в Сандански се оценява не само от младите хора и гражданите на Сандански, но е и възможност за много хора от цялата страна и от съседните Гърция и Македония да го посетят като ценители на неговите благоприятни климатични условия, природни и исторически забележителности, а също и с цел културен туризъм, като съчетават посещения и участие в проявите на Балкански младежки фестивал.
Разкажи ни за някоя случка от историята на фестивала, която няма да забравиш никога?

Има много незабравими случки ☺ Спомням си за две момичета от Швеция, които след партито за закриването на фестивала в Габрово (преди повече от 15 години), не искаха да се качат на автобуса за София. Просто искаха да останат.

Наскоро ми напомниха и за една история от преди 3 години, за един момък от Турция и девойка от Гърция,които не искаха да се разделят. По-интересното беше, че и двамата не говореха добре английски.

Има много подобни истории и всяка година при закриването на фестивала, има силни емоци и много сълзи, прегръдки и положителна енергия. Доброволците са горди от постигнатото и не им се иска да се разделят ... до следващото лято.

И още нещо, което не мога да не отбележа: през тази година фестивалът се провежда за 15та поредна година в Сандански и това е първата година, в която нямаме доброволци от Габрово, където фестивалът се роди и проходи.


Балкански Младежки Фестивал

Как разбра за формата ТЯ в…?

Познавам, възхищавам се и следя пътя на развитие на Марина, основател, вдъхновител и двигател за израстването и утвърждаването на Академия 'Екатерина Каравелова, тъй като Сдружение БМФ беше нейна изпращаща организация, в мисията ѝ на Европейски доброволец!

Още от първото издание на ТЯ в Пловдив си помислих: защо да не организираме и ТЯ в Сандански? И наистина ми трябваше малко време да помисля и да реша да предложа провеждането на проявата и в Санаднски. И така, след ТЯ в Пловдив, ТЯ във Варна и ТЯ в Габрово, и преди ТЯ във Велико Търново, съвсем наскоро ще реализираме ТЯ в Сандански.


Какво те мотивира да се заемеш с организацията на ТЯ в Сандански като доброволец?

Много съм щастлива, че ще започне провеждането на ТЯ в Сандански, защото тук има забележителни момичета и жени с постижения, с които могат и трябва да се гордеят не само санданчани. Техния пример, наистина може да даде самочувствие и увереност на други момичета и жени да направят стъпки, в посока развитите, реализация, а защо не и иницииране на собствени проекти. Заслужава си, защото искам да направя нещо повече за моя роден град.


Какво да очакват хората от събитията ТЯ в Сандански? Кога и къде да очакваме първото събитие?

Мечтая си, да направим събититето на ниво и да предизвикаме интереса на общността! Ще се представят две впечатляващи млади жени, на които се възхищавам и ме вдъхновяват за проектите, които реализирам.

Решихме първото събити ТЯ в Сандански да се реализира на 27 септември, от 16:30 часа, в Художествената галерия на Дом на културата – Сандански!Първото издание на ТЯ в Сандански е на 27 септември от 16:30 часа в Художествена галерия на Дома на културата - Сандански!

301 views0 comments
bottom of page