top of page

Кой организира ТЯ в Габрово? Запознай се с Маги и Ива

Социалният формат ТЯ в...™ вече и в Габрово! Една година след началото на 'ТЯ в Пловдив', последвано от 'ТЯ във Варна, на 3 юли от 18:30 в кафе Библиотеката е първото издание на събитието ТЯ в Габрово! Не случайно Габрово е третият град, където започва инициативата. Той е важен център за историята на женското движение в България. Една от най-активните благотворителни организации Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ е създадена именно в Габрово на 6 август 1869 г. по инициатива на будни габровски гражданки.


Маргарита Спасова и Ивалина Иванова, екипа доброволци, който организира 'ТЯ в Габрово' снимка: Виолета Апостолова-Лети

Днес ви представяме Маргарита Спасова и Ивелина Иванова, доброволният екип, който организира 'ТЯ в Габрово'! Изключително сме щастливи, че именно активни и млади жени като Маги, основател на Форум за глокална промяна и Ива, основател на БръмБър се заеха с нелеката, но носеща много радост задача да организират ТЯ в Габрово!


Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Маги: Кафе

Ива: Романтичен въпрос. Ще прескоча битовизмите, които ме вълнуват сутрин и ще споделя, че усещането, което ме обзема, след като всички са обгрижени, децата имам впредвид, и аз поема по своя път за деня, е любопитство. Денят ми не е статукво и въпреки поставените задачи, никога не знам какво ме очаква, какво ще успея да свърша, кой ще срещна, кой ще срещне мен....Обичам изненадите! До къде ще стигна днес?


С какво се занимаваш?

М. С проекти за насърчаване на активно гражданско общество и защита правата на човека.

И. Аз бродирам на крачна машина и шия, и на други машини. Харесва ми да казвам, че съм занаятчия. Майсторското свидетелство ме подкрепя. Имам си няколко мечти и не малко идеи. Вървя след тях и се радвам на малките стъпки, които ме доближават до всяка следваща. Не всички успявам да довърша или да задържа, защото се появява друга...В интернет пространството творчеството ми се появява в страничката БръмБър. Това е едно място, в което трябва да се случва чисто женската седянка - Шия и Говоря ( БръмБър), но засега съм само аз, и една камара несисерчета, чантички и дюшечета. А изтънчените бродерии, които излизат от ателието ми, са ми задача от едни прекрасни жени, творящи приказни рокли, които ми се доверяват. Благодаря Ви! И на всички, които харесват нещата, които се получават. Процесът на изработка на всички изделия е изключително творчески и не винаги крайния резултат е замисления.


Маргарита Спасова, снимка: Виолета Апостолова-Лети

Как разбра за формата ТЯ в…? 

М. Първо разбрах от социалните мрежи, където видях снимки и видеа от 'ТЯ в Пловдив'. Веднага се влюбих в идеята и си помислих, че трябва да организираме такива събития и в Габрово.

И.Видях във Фейсбук страницата на Домът на Хумора за информационното събитие в Габрово и отидох- беше почивен ден, имам две деца, не знам как се случи да ме пуснат - съдба :)


Какво те мотивира да се заемеш с организацията на ТЯ в Габрово като доброволец?

М. Това, което ме мотивира, е вярата в смисъла тези събития да се случват във все повече градове в страната. Събитията в Пловдив и Варна са изключително вдъхновяващи и се надявам тази положителна енергия да завладее и Габрово.

И. Момичетата, които бяха в Габрово, за да представят формата Тя в...™ бяха, и са, много добронамерени млади жени и ме спечелиха с идеята за общност, която да се подкрепя и вдъхновява. Аз се зареждам от хората, вдъхновявам се от образи, от каузи, една идея ражда друга и т.н. Искам да се опитаме да създадем такава вдъхновяваща се общност и в нашия град, акумулираща положителни емоции, срещи и идеи. Като не изключвам такива общности да съществуват в други сфери на обществения живот на града, но тази, която събира жени и ги потупва по рамото, когато имат нужда от подкрепа, за мен ще е изключително стимулиращо.


Ивелина Иванова, снимка Виолета Апостолова-Лети

Какво да очакват хората от събитията ТЯ в Габрово? Кога и къде да очакваме първото събитие?  

М. Могат да очакват много интересни и вдъхновяващи истории от жени, които ще видим в нова светлина. Първото събитие ще бъде на 3-ти юли (сряда) от 18:30 в кафе Библиотеката. Няма нищо случайно в избора на третия ден от месеца и от седмицата, защото Габрово е третия град, в който се организира „ТЯ в...“. Сигурни сме, че ще ни донесе късмет ☺

И. Събитията Тя в Габрово ще срещнат жени в различни етапи от техния жизнен и професионален път. Сигурна съм, че благодарение на формата, която позволява на всички да номинират жена, която ги е вдъхновила и която има положителен принос в живота не само на обществото, но и дори само на своите близки, ще можем да се докоснем до съдби и мисли, които заслужават да бъдат споделени. Формата изключва политически агитации, както и продуктови такива, така че ще се сблъскаме с чиста форма женска енергия, която създава и обича. Нямам търпение!

   

Как насочваш и използваш женската си енергия в дейностите, с които си ангажирана?

М. Опитвам се да търся баланса във всичко и да разбера различните гледни точки. Не обичам крайностите и в конфликтни ситуации съм в ролята на медиатор.

И. Понякога творческият процес, в който се забърквам изисква търпение, разбиране и навярно мога да обобщя цялостното отношение като нежност, в него поставям усмивките, изслушването, искреността. Да остана спокойна и да не задълбавам проблемния момент, е силата, която като жена използвам, за да не се загуби любовта, като цяло. Не винаги успявам, признавам, но се старая. Това, разбира се, важи както за професионалната, така и за личната сфера.


Как завършваш един ползотворен ден?

М. С план за следващия ☺

И. Уморена. Със семейството си - едно обикновено,говорещо, вечерящо заедно семейство, което обичам. С целувки за децата и "Приятни сънища"...


Първото издание на ТЯ в Габрово е на 3 юли от 18:30 в Кафе Библиотеката!

347 views0 comments

Comentarios


bottom of page