top of page

Инициативата ‘ТЯ в…’ е отличена в престижния национален конкурс за доброволческа инициатива

Updated: Dec 13, 2019

По случай Международния ден на доброволеца 5 декември, днес в Президентството на Република България се проведе церемония, на която бяха отличени 49 доброволчески проекти от цялата страна в сферите образование, култура, екология, спорт, градска среда и социално включване. Сред тях е и инициативата на Академия ‘Екатерина Каравелова’ - ‘ТЯ в….’., която спомага за сформирането на подкрепящи се женски общности в различни градове на страната.


Марина Кисьова де Хеус, основател на Академия 'Екатерина Каравелова' и Маргарита Спасова, ТЯ в Габрово на церемонията по награждаването в Президентството на Република България

Конкурсът 'Доброволческа инициатива на годината' се организира от Национален алианс за работа с доброволци и Фондация Лале от 2010 година и цели да покаже на обществото инициативите, които хора правят от добра воля и да отдаде признание на хилядите доброволци в България. Президентът Румен Радев откри церемонията и благодари на всички доброволци за времето, което отделят за другите, и каза: „Едно общество е силно, когато всеки един негов член осъзнае, че трябва да прави така, че всички около него да се чувстват по-добре"


Отличената доброволческа инициатива на Академия "Екатерина Каравелова" започва през юни 2018, когато Марина, Елена и Кирина решават да организират събитие, което дава възможност на две жени, които не са известни и живеят в техния град Пловдив да разкажат за препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Наричат събитието ‘ТЯ в Пловдив’. Събирането се оказва толкова емоционално и въздействащо, че започва да се случва всеки месец, давайки дума всеки път на различни жени да говорят.


Година и половина по-късно събития “ТЯ в…”™ се организират от местни доброволчески екипи всеки месец във ВарнаГаброво, Велико Търново  и Пловдив, а през няколко месеца има събития и в Сандански. Тридесет и седем събития организирани от доброволци в партньорство с местни заведения, галерии и популярни места за срещи до момента са дали глас на 79 жени да говорят, събитията са посетени от стотици хора и гледани на живо над 10 000 пъти. За краткия период “ТЯ в…”™ достига до близо 200 000 човека в национален мащаб.


“Успехът ни се дължи на факта, че в България е настъпил моментът за нова вълна женско движение, което е водено от ценности като любов и единство, както и това да се търси баланс. Важно е да растем от собствените си корени, а това означава да познаваме силните жени от историята си и да продължим тяхната мисия.” Марина Кисьова де Хеус, основател на Академия ''Екатерина Каравелова

С разрастването на инициативата екипът доброволци намира подкрепа от Фонд Активни граждани България и през 2020 година събития ‘ТЯ в…’ ще има и в още български градове. Ако искате да станете част от задружния и енергичен доброволчески екип в някой от следващите градове може да се запишете тук.


Доброволците на 'ТЯ в..."
255 views0 comments

Comments


bottom of page