top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Кирина и Елена


В статията Историята на Академия 'Екатерина Кравелова’ ви разказахме за Марина и как започва всичко. През май 2018 тя организира обучението ‘Гражданско участие за начинаещи активистки’ след което, две невероятни жени се присъединяват към нея, за да създадат заедно ТЯ в Пловдив. Запознай се с Кирина Бойкова и Елена Лулчева.


Марина, Кирина и Елена фотограф Виолета Апостолова-Лети

С каква мисъл ставаш сутрин?

Кирина: С мисълта, че трябва да сложа храна на котката 😊 След това се опитвам да си припомня какво имам да свърша през деня, преди да прегледам календара.Елена: Обикновено се чудя коя поред аларма съм пропуснала и с колко време закъснявам.

С какво се занимаваш професионално?

К: Преподавател по английски език в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.Е: Студент четвърти курс съм по Психология в ПУ 'Паисий Хилендарски', но в свободното си време се занимавам с дигитално и традиционно изкуство.

Как реши да участваш в обучението по гражданско участие за начинаещи активистки?

К: Видях събитието във Facebook и много се колебаех преди да кандидатствам. Това, което ми помогна, беше фактът, че по време на обучението очаквах да намеря отговори на въпроси, които си задавах от известно време. Такива като: Какво човек сам може да промени в средата си? А може ли да го направи съвсем сам? Какви стъпки трябва да предприеме и от къде да започне?Е: Исках да заема по-активна роля като доброволец и гражданин, както и да разбера качествено какво означава да бъда активна жена в Пловдив.

Защо според теб е важно да си активна жена в България?К: Според мен е особено важно да си активен гражданин. А да си активна жена, е необходимо, за да може гласът на повече жени да бъде чут и да разберат, че проблемите на една от нас често не са само нейни проблеми, а засягат голяма група от хора в нашия град или държава.Е: В днешно време се проявява много често парадокса, че както възможностите за момичета и жени в България се разрастват, така и стереотипите все още са дълбоко закоренени в нашата култура. На мнението съм, че чрез активността всяка жена може да вдъхнови другите около себе си и да разшири своите възможности за развитие.

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

К: Надявам се в правилната посока. В професията си често разчитам на търпението си и способността да изслушвам хората и да подходя към тях с разбиране – качества, които вярвам съм развила и благодарение на прекрасните жени, които са около мен и чиято енергия и подкрепа усещам постоянно.

Е: Смятам, че използвам женската си енергия в постоянството и старанието да комбинирам работата си в различните сфери.


Следващото събитие 'Тя в Пловдив' е на 27 септември в Отсреща. Разбери кой ще говори тук!

89 views0 comments

Comments


bottom of page