top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Деница Шаркова

Преди първото събитие 'ТЯ в Пловдив', което на 28 юни ще събере активните жени на Пловдив в кафе-бар Отсреща ви представяме участничките с кратки интервюта. Запознай се с Деница Шаркова, говорител в TEDxPlovdiv 2018 и преподавател във ФМИ, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.


С каква мисъл започваш денят си сутрин?

“Make today so awesome that yesterday gets jealous.” На български това би звучало по следния начин. „Направи днешния ден толкова страхотен, че вчера да започне да ревнува“. Тази сентенция ми помага да започна всеки ден с ентусиазъм и да успея да извлека максимума от него!Е, не всеки ден ще бъде идеален, но със сигурност е уникален.

С какво се занимаваш професионално?

Преподавател съм по английски език в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. В университета съм вече от 8 години и обичам работата си безкрайно много. За мен е удоволствие да работя с млади ентусиазирани хора, които искат да постигнат нещо в живота. Главната ми цел е да ги мотивирам да постигат повече.

А в свободното си време?

В свободното си време обичам да научавам нови неща, да пътувам да спортувам и да изучавам чужди езици. През последните три години съм посещавала часове по португалски, персийски, мандарин и френски. Не съм овладяла всички, но със сигурност всеки един език ме е обогатил много като личност. За мен едно от най-важните неща е времето, което имаме на този свят. От тази гледна точка мисля, че е много важно да оползотворявам времето си максимално и да се обогатявам винаги, когато мога.

Защо в Пловдив?

Животът така реши. Имах планове за Западна Европа, когато завърших бакалавърската си степен през 2010, но съдбата бе отредила друго.J Аз съм също и американска гражданка, по паспорт, но никога не съм искала да живея в САЩ. Може би Пловдив се оказа моето място, или поне за сега.

Какви трудности срещаш в преподаването?

Трудности не бих казала. Считам, че до този момент съм успяла да създам интересни курсове и да мотивирам студентите си да бъдат активни в моите часове. Може би една от трудностите, които срещам, е да успея да мотивирам хора, на които им липсва мотивация като цяло. Те идват много разочаровани от обучението си в училище и за всички преподаватели във висшите училища това се оказва голямо изпитание, с което се сблъскват в семинарната зала. Но не бива да се демотивираме като преподаватели, а тъкмо обратното- да го приемем като предизвикателство и да помогнем на тези млади хора.

Какво би искала да предадеш на своите студенти?

Искам да им предам да са мотивирани, дейни и никога да не се отказват от мечтите си, защото нищо не се знае в този живот.

Как успяваш да се мотивираш, за да участваш в разнообразни проекти и събития?

Аз самата се събуждам мотивирана. Никой не знае колко време има на този свят и е много важно да го използваме пълноценно. Интересувам се и се уча. Всеки ден. Нон-стоп. Освен това общувам и познавам много хора, които мотивират мен, а се надявам - и аз тях. 

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Ха-ха-ха. Тук мога да си позволя шега, но ще остана сериозна. Използвам я ежедневно за постигане, както на малки, така и на големи цели. Една красива женска усмивка винаги е от полза в затруднена ситуация. Помнете мили дами - „Жените имат две оръжия срещу мъжете- сълзи и грим. Важно е обаче да запомните, че никога не бива да се прилагат едновременно.“ :)

Какво е твоето мото в живота?

Надявам се съм на правилното място точно там, където съм. Аз съм преподавател и мотиватор. Надявам се, че ще мога в бъдеще да се нарека и още нещо.

Как завършваш един ползотворен ден?

С хубава чаша студена бира. Шегата на страна- завършвам един ползотворен ден с усмивка и очакване за утрешния ден, който трябва да бъде по-хубав от днешния!

Както казва СкарлетО‘Хара от „Отнесени от Вихъра“, в един много тежък момент за нея, когато детето ѝ умира, а любовта на живота ѝ я напуска „After all tomorrow is another day”, „И все пак, утре а друг ден“. 


Кога и къде ще е първото издание на 'ТЯ в Пловдив' научи тук.

231 views0 comments

Comments


bottom of page