top of page

Активните жени на Сандански: Запознай се с Офелия Туджарова

Updated: Jun 11, 2020

На второто издание на социалното събитие ТЯ в Сандански, което ще се проведе на 9 януари от 18:00 в Художествена галерия към Дома на културата ви срещаме с неколкократната медалистка по борба и Европейска шампионка по ММА, Офелия Туджарова.


Офелия Туджарова, снимка личен архив

Тя разказва накратко за себе си следното:

На пук и от скука!

- Не пипай печката, защото ще се изгориш!

- Добре. -  Казва три годишната Офелия и залепя и двете си ръце за нагорещеното желязо.

От тогава, насам, все на пук и най-вече от скука. А кой казва, че нищо хубаво не се правело на пук, или че от скука ставали само бели? Това се оказаха двете ми най-страхотни качества, защото в скуката си измислям най-щурите приключения, а на пук на тези, които казват, че не мога, постигам своите успехи.

За пъръв път влязох в зала по борба едва седмица преди деветнадесетия си рожден ден. „Няма смисъл, много късно си започнала, за да се състезаваш.“ И на пук, само няколко месеца по-късно, бях неколкократна медалистка от републикански първенства и бях извикана на лагер с националният отбор. 

След тежка травма, премеждия и куп обещания, че няма да се занимавам никога повече със спорт, най-вероятно от скука се намирах отново в залата, само че този път – по ММА. Разполагах с някакви си два – три месеца, да се подготвя за европейско първенство.

„Няма смисъл, ще те смачкат“. Благодарение на тези думи успях, да стана Европейски шампион по ММА, на пук.


Офелия Туджарова, снимка @adornyphotography

С каква мисъл започваш деня си сутрин? Днес ще свърша много неща! Е, рядко успявам. 😊


Каква искаше да станеш, като пораснеш? В училище исках да правя филми, да пиша книги и пиеси, а в детската градина не можех да избера – президент или министър-председател.


А с какво започна да се занимаваш в крайна сметка? Съвсем на шега и от скука се захванах с бойни спортове, но те ме увлякоха, а и ми се отдаваха и много бързо започнах да постигам успехи.Как успяваш да се справиш с всичко това и то на страхотно ниво? Важно е процесът да ти носи удоволствие, а не да те блазни единствено постигането на крайната цел.


А как прекарваш свободното си време? Когато имам цел, нямам свободно време. Когато се чувствам изгубена, прекарвам време сред природата и чета колкото мога повече и винаги намирам своята истина някъде между книгите и планината.


Какво те вдъхновява? Новите начинания. Неизвестното.


Защо в Сандански?

Сандански е една изключително плодородна „нива“, голяма площ от която стои незасята и е ред на нас, младите да се погрижим за бъдещите реколти.
Как насочваш женската енергия в работата си? Тя не е женска или мъжка енергия. Тя си е моята енергия и не е една. Много са и са силно преплетени в едно кълбо, в което снопчетата действат заедно и никой не може да каже кои са женските. 😊


Коя е последната ти мисъл вечер? Утре ще свърша много неща! Е, рядко успявам. 😊


 

'Тя в Сандански' представя активните жени на Сандански и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Второто издание на ТЯ в Сандански е на 9 януари от 18:00 часа в Художествена галерия, Дом на културата.

*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


Следи информация за всички събития в инстаграм и фейсбук.


През 2020 Академия 'Екатерина Каравелова' в партньорство със Си Ви Ес България и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще сформира 5 нови доброволчески екипа в градовете Плевен, Ловеч, Монтана, Видин и Враца. Научи как да се включиш!Тази статия е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за изследвания на мира - Пловдив и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази статия отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

821 views0 comments

Commentaires


bottom of page