top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Йоана Иванова

През месец юни на ТЯ в Пловдив ви срещаме с Йоана Иванова - журналист, преводач и активист.


Йоана Иванова - снимка Виолета Апостолова

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Всяка сутрин е различна. Ако съм сънувала нещо странно, известно време си мисля за него. Друг път в главата си прехвърлям какво имам да свърша през деня. А много често просто си мисля за кафето.


С какво се занимаваш професионално?

Винаги ми е трудно да отговоря на този въпрос. Журналист, автор на статии, преводач, копирайтър… Понякога и маркетолог. Работата в медиите е такава, но затова пък си я обичам.


А в свободното си време?

В свободното си време чета, гледам сериали и спортувам. От няколко години тренирам бокс и пилатес. Също много обичам да ходя на концерти. Не само големи концерти на световноизвестни изпълнители, но и на ъндърграунд групи в някой клуб или по фестивалите.


Защо в Пловдив?

Където и да ходя, винаги когато се върна в Пловдив, изпитвам облекчение. Пловдив си е вкъщи. Обичам този град, въпреки че понякога е изтощаващо малък. Искам да се развива и знам, че това зависи от хората, включително и от мен. Все още имам какво да дам на Пловдив. Ако някой ден нямам, ще видим.


Йоана Иванова - снимка Виолета Апостолова

Какво те вдъхнови да развиваш кариера като журналист?

Много обичам да пиша. Когато бях малка пишех много разкази, есета и стихотворения.Исках да стана писателка и да пиша романи. Освен книги обаче винаги ми е доставяло удоволствие да чета различни списания, сайтове и блогове. В един момент просто реших да опитам да пиша статии, докато се престраша да напиша книга. До романа още не съм стигнала, но със статиите мисля, че се справям. А напоследък се завръщам и към разказите и стихотворенията.


Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Аз за щастие работя в независима медия, което означава, че имам свободата да пиша каквото искам без да бъда цензурирана. Няма какво да се лъжем обаче, медиите имат нужда от читатели, за да съществуват, а това означава, че понякога се налага да пишеш за кликове. Много неприятно е също как много медии в България смъкват нивото. И нямам предвид само, че публикуват злободневни и несъществени неща, клюки или фалшиви новини заради тези кликове. На много места по света във вестниците и медийните сайтове се използва понякога дори преднамерено сложен език и отличителна стилистика. Тук се пише „простонародно“, а да не говорим, че нивото на езиковата култура понякога е под средното.


Какво е за теб феминизмът и защо е важно присъствието му днес?

Няма да се опитвам да давам определения на феминизма, само ще кажа, че живея всеки ден с пълното осъзнаване, че много от нещата, които имам и които мога да приема за даденост, ги имам благодарение на него. А някои жени по света и това нямат. В същото време много отдавна спечелени битки напоследък започват да се оспорват.Затова феминизмът ни е нужен и важен.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Мисля, че жените сме много силни и устойчиви. В това най-вече проявявам женската си енергия– знам, че пред каквито и предизвикателства и трудности ми се наложи да се изправя, ще се справя.


Как завършваш един ползотворен ден?

Ако денят ми е бил ползотворен, нямам нужда да го завърша по някакъв специален начин. Чувството на удовлетворение е достатъчно.


Този месец ТЯ в Пловдив е на 27 юни от 19:00 часа в Отсреща.


Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

270 views0 comments

Comentários


bottom of page