top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Мариета Терзиева

На специалното декемврийско издание на ТЯ в Габрово, посветено на доброволчеството, ви срещаме с Мариета Терзиева - кинезитерапевт и инструктор по преживелищно обучение на открито.Коя е първата мисъл, с която започваш деня си? 

Не съм се замисляла. Обикновено първата ми мисъл за деня е свързана с някакво актуално събитие, което се случва в живота ми и как да организирам деня си, за да съм максимално ефективна. До скоро бях в сесия, така че мислех за това кога ще имам свободно време, за да уча. 


С какво се занимаваш професионално? 

Професионално работя две неща - кинезитерапевт съм в холистичен център „ЯНДА“ в Габрово и второто е инструктор по преживелищно обучение на открито (приключенски лагери за деца и младежи в дивата природа). 


А в свободното си време? 

Напоследък не съм имала свободно време, което да се чудя какво да правя. Често ми се случва да си „крада“ свободно време и да го пазя зорко. Тогава отивам някъде навън - с колело, пеша, на село, в планината, на открит минерален басейн, на плажа, на по-дълга разходка с кучето (зависи къде съм).

Защо в Габрово?

Защото има много работа за вършене ☺ Не само в Габрово, в България като цяло. Имах възможността да поживея в някои  много богати и някои много бедни страни и разбрах, че ние тук, в България, имаме много причини, заради които да сме щастливи, но все още много малко хора виждат това. Надявам се да ставаме все повече. Върнах се в Габрово защото събрах смелост. Казах си, че щом мога да се реализирам в чужда държава, да бъда добра в това което правя и да ме търсят за още, то тогава ще мога да се реализирам и в родния си град. 


Как се насочи към кинезитерапията? 

Бях 9-ти клас в Национална Априловска гимназия, когато реших, че искам да помагам на хората. Вкъщи се шегувахме, че трябва да има някакво медицинско лице в рода. Разбрах за професията кинезитерапевт от бащата на една моя съученичка и приятелка. Тогава си казах, че това е моят избор.

Спомена, че до скоро си била в сесия. Постоянното учене и повишаване на квалификацията твое лично търсене ли е или професията ти го изисква?

Оказа се, че и двете са верни. Ако разделим професионалния ми път на две - здравен работник и обучител/инструктор, и в двете сфери търся различни курсове и обучения, които да допълнят уменията и знанията ми. Като обучител/ инструктор започнах да трупам знания и опит в работата ми с хора с увреждания на открито (в природата), организиране и провеждане на детски и младежки лагери, изготвяне на програми, оценка на риска. Получих магистърска степен „Спорт за хора с увреждания“ и участвах в курсове на Outward Bound. Преминах обучение по методите на Датските горски градини. Като здравен работник - кинезитарепия, акупунктура, аурикулотерапия, вендузи, мокса, ирисова диагностика, рейки, рефлексология. В момента завършвам магистратура в Медицински университет - Варна, специалност „Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА“. 


Какви предизвикателства срещаш? 

Това, което ме предизвиква е това, което ме вдъхновява - хората. 

Някои не разбират защо правя дадено нещо и каква ми е ползата, когато правя нещо доброволно. Други очакват, че имам магическа пръчица и мога да реша всеки здравословен проблем от раз. Предизвикателството е да обясниш на тези хора, че 70-80% от грижата за тяхното здраве е тяхна лична отговорност. 


А какво е за теб доброволчеството?

Ще използвам един цитат от любима книга, който много добре описва какво е доброволчеството за мен: „Ние се раждаме първоначално риба, влечуго, теле, хищник, търтей, паразит - всичко заедно. Истинският ни рожден ден е, когато надмогнем животните в себе си и платим високата цена, за да станем човек. Всеки по свой начин и на своя цена.“ “Пътуване към себе си” Блага Димитрова Доброволчеството ме направи двукрако ☺ То ме научи и да приемам подкрепа, не само да давам, защото другият също иска да се чувства полезен. Това е двустранен процес, който изпълва битието със смисъл.Какво те вдъхновява? 

Вдъхновяват ме хората. 

Хората, които искат да променят средата към по-добро. Хора, които мислят за другите и споделят открито мечти и страхове. Вдъхновява ме спечеленото доверие. Вдъхновяват ме хора, които не се предават пред някоя диагноза или общественото мнение. Вдъхновяват ме хората, които помагат доброволно, които правят красота и изкуство ВЪПРЕКИ всичко. Това е силата на човешкия дух.

Разкажи ни за проект, по който работиш в момента? 

Семеен лагер през лятото на 2020 - деца и родители една седмица заедно в природата, с предварителна програма и интересни занимания за двете групи. Участниците ще се открият в различна светлина. Родителите ще видят колко много знаят и могат техните деца, а децата ще видят родителите си като деца. Едно качествено прекарано време. Втората ми идея - преходи за хора с двигателни увреждания в планината. Има хора, които никога не са виждали планински поток, връх или дори гора... 

Как използваш женската си енергия в своята работа?

Уча се да я използвам. Грижата към хората с благост и усмивка е проява на моята женска енергия. Опитите ми да уча децата по време на лагерите да са самостоятелни, отговорни хора също е проява на женската ми енергия. 


Как завършва един твой ползотворен ден?

Както и не толкова ползотворния :) Споделям с близките си хора, разхождам се с кучето. Спокойният сън ми е гарантиран, защото правя неща, които харесвам и се чувствам добре. 


ТЯ в Габрово - доброволки е на 4-ти декември (сряда) от 18:00 в ресторант РеФреш, бул. Васил Априлов 40, МОЛ Габрово, последен етаж.

Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова' с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!


598 views0 comments

コメント


bottom of page