top of page

Активните жени на Габрово: Запознай се с Вера Тихова

Updated: Jul 2, 2019

На 3 юли от 18:30 в Кафе Библиотеката е първото издание на събитието 'ТЯ в Габрово'. „ТЯ в ...“ ™ е социално събитие, което всеки месец дава платформа на жени в различни градове да разказват истории. На първото събитие в Габрово ви срещаме с Вера Тихова, директор на детска градина „Явор“ и видна габровска общественичка.


Вера Тихова, снимка личен архив

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

Кафето . Планиране на задачите –важните и спешните.


С какво се занимаваш професионално?

Детски учител.По странна шега на съдбата –директор на детска градина.


А в свободното си време?

То липсва..Обаче имам доста занимания : читалищен настоятел, член на Женското благотворително дружество „Майчина грижа”.Организационни дейности разни-каузи, концерти, изложби, публикации…когато не съм заета мечтая , философствам и пробвам разни творчески дейности за домашна употреба..с приятели.


Вера Тихова, снимка личен архив

Защо в Габрово?

Генетика и карма. 5-то поколение габровка съм, от интересни родове..всички все чешити.


Какви трудности срещаш в своята професионална сфера?

Уча се да ги приемам като възможности.Налага се да общувам с много и всякакви хора, старая се да търся допирни точки, а не точки на противопоставяне . Динамиката на ежедневието безпощадно кара времето да тече по-бързо и да не стига. Манталитетът е като неизлечима болест или доживотна присъда без право на замяна .Продължавам да търся и се опитвам да създавам общност на себеподобни.Често съм неразбрана. Правя безсмислени жертви, но знам, че съм опитала….Една детска прегръдка , една усмивка и…всичко си отива на мястото.Вера Тихова, снимка личен архив

Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш?

Паметникът на Керков –известен чешит, зевзек, музикант, първият български композитор на фанфарна музика. Помня го от детските си години, около него миришеше на лавандула, дисциплина и ..любов.Продаваше лотарийни билетчета и страшно обичаше децата. Легенди се носят за джаз ”Керков” музикалните вечеринки и емблемата с пеещото магаре.Та….по инициатива на Женското благотворително дружество склупторът Георги Балабанов дарява проект за паметник, мястото е определено - в градинката пред „Глинените гърнета”.Създаден е инициативен комитет. През миналата година стартирахме кампанията с благотворителен концерт, на първи октомври-международния ден на музиката организирахме второ събитие в зала „Възраждане” На Благовещение доброволците на БЧК събираха средства ..И така…..Една приятелка доразви идеята –каза, че след това може да се направи паметник на Манол Цоков и да се оформи алея на музикантите . Паметта е важна не може хора без минало да правят бъдеще.


Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Ами то , когато работиш с деца..не може без женска енергия… любов, търпение,отдаване..Да омекотявам остри хора и да заобикалям конфликти, да балансирам сблъсъци..Да разбивам предразсъдъци…Понякога и главата си, но последното е присъщо на зодията ми, защото аз съм един упорит овен.


Вера Тихова, снимка личен архив

Как завършваш един ползотворен ден?

Понякога в главата ми звучи Андрей Германов със стих :


Приятелю, за днеска свършихме,

денят бе пълен с грижи пак

устискахме, не се прекършихме ,

Да пийнем по един коняк…” /А. Германов ‘Край на работния ден”/


Друг път си мисля за Лао Дзъ:

Когато работата е добре свършена

без врява и самохвалство

обикновения човек казва:

О, да, направихме го!


Знам, че имам няколко тефтера , в които записвам разни случки.

Готова съм със заглавието , ако от това се роди книга

„Недовършените дневници на една детска учителка” .

Може би ..някой ден.


*Социалният формат 'ТЯ в ...' е създаден в Пловдив от Академия 'Екатерина Каравелова'с цел да овластява момичета и жени и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа. Научи повече!

281 views0 comments

Comments


bottom of page