top of page

Активните жени на Пловдив: Запознай се с Вера Маркова

Преди юлското събитие 'Тя в Пловдив', което ще се състои на 26 юли в кафе-бар Отсреща, представяме участничките с кратки интервюта. Запознай се с Вера Маркова, пътешественичка и създател на Revolucia.



Вера Маркова фотограф Зи

С каква мисъл започваш денят си сутрин?

Хубав въпрос! Мисля си какво мога да дам на света, как мога да подобря както себе си, така и бизнеса си. Вярвам, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му и че всеки един от нас може да направи много - това дали е един човек, двама или повече, няма значение. Всичко започва от един човек, без значение дали е идея, движение, бизнес или друго. С какво се занимаваш професионално?

Имам магазин за природосъобразни продукти, промотиращ начина на живот без отпадъци (zero-waste), пиша статии по темата, организирам фотосесии, подбирам възможно най-добрите продукти, които да направят този начин на живот лесен като детска игра. А в свободното си време?

Обожавам да чета книги, да посещавам нови места и да спортувам.

Защо в Пловдив?

Живяла съм къде ли не, учих висшето си образование в Англия, работих в Белгия, доброволствах в Индия и Кения, но когато идеята за zero-waste магазин се зароди, започнах да проучвам къде ще е най-добрата локация за такъв тип бизнес. Англия и Белгия вече работеха активно по каузата с образоването на потребителите и предлагането на алтернативи, а в България нямаше много шум по темата. Осъзнах, че тук мога да свърша повече полезна работа, да приложа всичко научено от образованието и работата си в чужбина, за да мога да вдъхновя повече хора да се замислят за отпечатъка, който оставят върху околната среда. Аз самата съм от Пловдив, живях тук 19 години и беше вълнуващо да се завърна в родния си град миналата година. Отделно, България има страхотен интернет и бизнес климат за стартиращи компании и съм щастлива, че се прибрах точно по това време.

Какви трудности срещаш в работата си?

Често ми се налага да убеждавам различни хора за значението на опазването на околната среда, някои са по-скептични от други, но това пък ме насърчава да мисля за повече начини как съобщението ми може да достигне до тях.

Кога реши, че искаш да се занимаваш с дейности в сферата на опазване на природата и екология?

Всичко започна през 2015, спечелих стипендия от университета, където учех, да замина и да доброволствам във веган кампус, в Индия. Влюбих се в мястото, живеехме в колибки, къпехме се с вода, която всеки доброволец трябваше да си набави с помпа, нямахме право да внасяме пластмасови опаковки в кампуса, правехме си козметика като пасти за зъби, дезодоранти и други; и тогава видях практически колко е лесно човек да живее в хармония с природата. Влюбих се в този начин на живот и осъзнах, че искам да го доближа до възможно най-много хора.

Как успяваш да запазиш мотивацията си?

Чета бизнес литература, вдъхновявам се от личните примери и истории на хора, успели в различни сфери, това ми помага да вярвам, че всички можем да постигнем всичко, само да сме готови да работим за това. Споделям проблеми и триумфи с близки хора, които ме разбират, насърчават и често предлагат много добри решения на мои дилеми.

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Когато работя с други хора, винаги се старая да им обясня защо изпълнението на дадена задача е важно, винаги правя комплименти за добре свършена работа, старая се да накарам хората да се чувстват комфортно в моето присъствие, не харесвам бариери.

Как завършваш един ползотворен ден?

С приятеля си, обсъждайки идеи за новия ден. Харесва ми и да спортувам или да чета книжка преди лягане, помага ми да се отпусна и да се насладя на свободното си време.

Очакваме те на 26 юли в кафе-бар Отсреща. Отваряме врати в 18:30, започваме с представянията в 19:00! Както винаги, след презентациите всички присъстващи ще имат възможността да се запознаят и обменят опит като за целта ще бъдат използвани различни игри. 


Линк към събитието във фейсбук.

197 views0 comments
bottom of page